Srbijavoz

Pusti inspiraciju da te vozi

Dan kada je u rad puštena prva brza pruga u Srbiji na relaciji Beograd–Novi Sad i kada je ovom prugom prvi put protutnjao brzi voz „Soko“, ostaće upisan velikim slovima u istoriji srpske železnice. Ali, kada je prvi brzi voz stigao u Srbiju, voz nije imao ime ni logo. Kako bi dobio svoje „ime i prezime“ i vizuelni identitet, organizovan je konkurs „Pusti inspiraciju da te vozi.“ Agencija Majo public bila je zadužena za kompletnu medijsku podršku, odabir članova žirija, komunikaciju sa žirijem tokom procesa prijavljivanja i odabira pobedničkog rešenja, i za kreiranje veb-sajta konkursa.

Raspisivanje konkursa organizovano je u Železničkom muzeju u Beogradu, a promoter konkursa, simbolično, bio je najbrži srpski automobilista Dušan Duca Borković.

„Novi brzi vozovi Srbije kreću se brzinom većom od one kojom ja prosečno vozim kada se takmičim,“ kazao je Duca.

Studenti, dizajneri, umetnici i kreativci ponudili su svoja rešenja za ime i logo novog brzog voza i tako je konkurs uz svoju primarnu namenu doprineo i afirmaciji domaćeg kreativnog potencijala. Nagradni fond iznosio je 10.000 evra i pristiglo je više od 3.500 rešenja za ime i logo.

Svečano proglašenje pobednika organizovali smo u Istorijskom muzeju Srbije, jer je i dolazak brzog voza postao jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpske železnice. Pobedilo je rešenje dizajnera Andrije Arsića i brzi voz dobio je logo i ime „Soko“. Sam konkurs, a naročito pobedničko rešenje, izazvali su veliko interesovanje medija pa je broj medijskih objava bio veći od 500.

Od tada do danas, zahvaljujući „Sokolu“ i brzoj pruzi Beograd-Novi Sad, kompanija „Srbijavoz“ i srpska železnica doživeli su pravu renesansu, a broj putnika za samo dve godine povećan je čak tri puta.

#OrganizacijaDogađaja #OdnosiSaMedijima #Vebsajt